Gdy Boże Narodzenie jest również wegetariańskie

Artykuł opublikowany 16 grudnia 2008
Artykuł opublikowany 16 grudnia 2008

Z przykrością stwierdzam, że ten artykuł nie został jeszcze poddany edycji i nie jest jeszcze opublikowany w żadnej grupie.

Na początek seria przystawek tak niezbędnych, jak wykwintnych. Smażona może być nie tylko ryba, dobrym sposobem na rozpoczęcie wieczerzy mogą być smażone warzywa, koniecznie dojrzałe (ponieważ wrażliwość wobec przyrody objawia się także – przede wszystkim – w ten sposób). Kartofle w lanym cieście z mąki i wody, karczochy, słodkie naleśniki z kukurydzy, naleśniki z mąki z cieciorki.
Proste w przygotowaniu i najlepsze z dobrym czerwonym winem. Jako alternatywa – przystawka z grzanek. Przyrządzone z cienko pokrojonymi grzybami paszteciki z oliwek zielonych lub czarnych i, dla kogoś, kto nie jest weganinem, serki z ziołami.

Inny obiad jest możliwy

xurde / FlickrPierwsze danie odgrywa fundamentalną rolę jeśli obiad ma być zadowalający. Możliwości są następujące. Intrygujące zrazy w liściu z czarnej kapusty (cavolo nero) z nadzieniem z białego ryżu, gotowanej z czerwona sałatą i pokrzywą. Wydaje się, że to coś skomplikowanego, w rzeczywistości łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Lub też klasyczna lasagna z ragout z soi. A dla osoby, dla której liczy się jedzenie treściwe i pożywne – makaron (od rurek do spaghetti z ryżem albo soją) z mieszanką warzyw: marchewką, brokułami sycylijskimi, drobno pokrojonymi liśćmi czarnej kapusty, orzeszkami piniowymi i kaparami. Na drugie danie można się przyjrzeć soi i produktom pochodnym: panierowanemu seitanowi albo smażonemu tofu w sosie pikantnym lub kwaśno-słodkim. Potrawą skromną, ale pożywną (i o właściwościach przeciwnowotworowych) są kartofle z kapustą.

(zdj.: La Niña Graphics / Flickr)Obowiązkowe w Boże Narodzenie i Nowy Rok są rośliny strączkowe: wedle włoskiej tradycji przynoszą szczęście, a ponadto należytą ilość protein. Nie można więc unikać fasolki po bretońsku, cieciorki na kwaśno i tradycyjnej soczewicy w ostatnią wieczerzę roku. Nawet bardziej mięsożerni nie powinni nimi gardzić gdyż, jak się mówi, gwarantują pieniądze w nowym roku.

Zrazy w czarnej kapuście z ryżem

Składniki:

4 duże liście czarnej kapusty (w miarę możliwości zewnętrzne); dwa rodzaje ryżu: biały i thai.

1 czerwona sałata z Chioggi; 1 filiżanka liści pokrzywy

Sól, olej, cebula, marchew, seler, curry, czarny pieprz, ostra czerwona papryczka

Przepis

pablovenegas / FlickrWstawić liście czarnej kapusty na wywar, uważając, żeby się nie rozgotowały. Gdy liście będą miękkie, wyciągnąć je z wody i pozostawić wywar na ogniu. W kamionkowej wazie podsmażyć na oleju cebulę, cebulę, marchew, seler, curry, czarny pieprz oraz papryczkę i posolić. Po podsmażeniu dodać czerwoną sałatę i cebulę posiekane na drobne kawałeczki. Dodać łyżeczkę wywaru; gdy woda z niego wyparuje, dodać ryż i wstawić na mały ogień kręcąc bez przerwy. Wysuszyć dobrze ryż i przyrządzić zrazy używając kapusty jako powłoki. Bardziej łakomym podawać z fondue z różnych typów serów.