Kataloński krem z Cambridge

Artykuł opublikowany 21 marca 2008
Artykuł opublikowany 21 marca 2008

Z przykrością stwierdzam, że ten artykuł nie został jeszcze poddany edycji i nie jest jeszcze opublikowany w żadnej grupie.

19. marca to dzień San José, wielkie święto hiszpańskiego miasta Walencji i wielu miast Ameryki Łacińskiej. 19. marca w Katalonii zawsze podaje się Krem Kataloński, albo Crema Cremada, albo... Crème brûlée. W wielu przypadkach historia drwi sobie z nas, a to dlatego, że w wielu przypadkach przepisy nie pochodzą z miejsc, z których pochodzić powinny. I tak, Krem Kataloński wcale nie pochodzi z Katalonii, a z Cambridge, gdzie powstał w XVII wieku!

Krem był często używany jako masa do ciast i wypełnienie innych słodkości w całej Europie. 19. marca, to w wielu krajach latynoamerykańskich Dzień Ojca. W Katalonii to święto Sant Josep i dzień kremu par excellence, chociaż serwuje się go przez cały rok jako typowy regionalny deser. A święto, o którym mowa ma swoje korzenie w tradycji przed chrześcijańskiej, gdzie oznaczało nadejście wiosny.

Legenda

Nie przejmując się za bardzo tym, co ma do powiedzenia Cambridge, Katalończycy uważają się za XVIII-wiecznych wynalazców deseru. Przed przybyciem biskupa do zakonu, zakonnice przygotowały flan, który był zbyt płynny. Nie mając czasu na przygotowanie nowego deseru, próbowały naprawić, ten który miały i podały go z przypalonym cukrem... Kiedy serwowały go biskupowi, cukier wciąż był bardzo gorący, ale gość tego nie wiedział i kiedy wziął łyżkę do ust, wykrzyknął: "Crema!" (parzy! po katalońsku). Stąd wzięła się hiszpańska nazwa "Crema Cremada", co w XIX wieku Francuzi przetłumaczą jako Créme Brûlée. Przepyszny kontrast gorącego cukru i zimnego kremu, plus dźwięk pękającej cukrowej skorupki, to wielka sztuka.

Mam zaszczyt rozbijać cukier na tym deserze z Cambridge!

Crema catalana dla sześciu osób

Składniki:

6 jajek

1 l mleka

10 cl płynnej śmietanki

10 g mąki ziemniaczanej

150 g cukru

1 laska cynamonu

skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Wstawić garnek na ogień i wlać mleko ze śmietaną, dodać skórkę z cytryny i cynamon. Zostawić do zagotowania i od razu zdjąć z ognia, pozostawić do wystudzenia i przecedzić.

Oddzielić żółtka od białek. W oddzielnym garnku wymieszać żółtka z cukrem, mieszając aż do uzyskania jasnego koloru. W innym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną mleka, uzyskaną masę dodać do żółtek z cukrem, dobrze zamieszać, powoli dodając mleko. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu. Nie przestając mieszać, zagotować nie doprowadzając do wrzenia, bo wtedy krem mógłby się ściąć! Rozlać do miseczek i zostawić do wystudzenia. Kiedy krem będzie zimny, posypać cukrem. Przypalić cukier palnikiem kuchennym.