Rozpal podniebienie - a la Korea!

Artykuł opublikowany 18 grudnia 2006
Artykuł opublikowany 18 grudnia 2006

Z przykrością stwierdzam, że ten artykuł nie został jeszcze poddany edycji i nie jest jeszcze opublikowany w żadnej grupie.

Zazwyczaj "jedzenie" w zestawieniu z "Koreą Północną" przywołują na myśl głodującą ludność. Jednak tajemnice kuchni koreańskiej kryją się pośród jej różnorodnych i mocno przyprawionych potraw.

Duk Kuk - Foto, Lam Thuy VoChińskie stoiska fast-wok zdominowały główne ulice miast europejskich oferując wieprzowinę na słodko-kwaśno. Japońskie potrawy można znaleźć w lodówkach supermarketów. Jednak pomimo poszerzenia się kulinarnych horyzontów europejskich o różne regiony południowo—wschodniej Azji, przysmaki rodem z Korei wciąż pozostają nieznane. Kuchnia koreańska charakteryzuje się potrawami z ryżu, pikantnymi daniami, ostrymi zupami i ognistymi przyprawami.

Dduk Kuk (Zupa z ciastem ryżowym)

Dduk Kuk, tradycyjna potrawa serwowana w księżycowy Nowy Rok, to miska wypełniona plastrami ciągnącego się i miękkiego ciasta ryżowego, kawałkami omletu i ewentualnie kuleczkami mięsnymi, a wszystko to zanurzone jest w pikantnym rosole. Potrawę uzupełnia kilka kropli sosu sojowego, aromat czosnkowy i olej sezamowy.

Bibim Bab (Ryż ze smażonymi warzywami, mięsem i ostrym czerwonym sosem)

Kimchi - Foto, Lam Thuy VoW dosłownym tłumaczeniu, bibim bab znaczy "wymieszany ryż", i doprawdy smakowita to mieszanina. Serwuje się ją w misce lub w gorącym kamiennym naczyniu. Na potrawę składa się różnorodna mieszanka warzyw, surowe żółtko, mięso grillowane po koreańsku oraz czerwony, ostry, słodki i pikantny sos.

Kimchi (Marynowane warzywa)

Kimchi, podstawowy składnik diety południowo-koreańskiej, to termin obejmujący przeróżne kwaszone warzywa, poczynając od marynowanych alg a kończąc na słynnej lśniącej czerwonej kapuście. Papryczki chili, czosnek, imbir, zielone cebulki i sos rybny najlepiej wydobywają swój mocny i słonawy posmak w potrawach z ryżu lub w zupach.

Dwen jang (Wywar z pasty sojowej)

Cherry Soju - Foto, Preetamrai/FlickrMimo iż na pierwszy rzut oka zupa ta przypomina japońską zupę Miso (mętny wywar z pasty sojowej zazwyczaj popijany z małych miseczek), jej wersja koreańska odznacza się nieco ostrzejszym smakiem. Używa się jej także do innych dań, np. w gulaszu po koreańsku czy zupach warzywnych.

Soju (Pokarm dla duszy)

Ddeok - Foto, monkeyjunkieCzysty spirytus Soju to koreańska wόdka. Jest tak znany wśród Koreańczyków jak wόdka wśród Rosjan. Zawartość alkoholu waha się między 20 a 45%, co sprawia, że Soju to mocny alkohol, którego moc łagodzi słodkawy smak. Robi się go głównie z ryżu i częstokroć z innych składników jak tapioka, pszenica, słodki ziemniak lub jęczmień.

Ddeok (Ciastko ryżowe)

Koreańczycy kochają ryż do tego stopnia, że jedzą go także na deser. Słodkie ciastka ryżowe Ddeok to małe cukrowe kulki sprzedawane we wszystkich możliwych rozmiarach, kolorach i kształtach. Niektóre połączone są z fasolką, kasztanami lub daktylami, a inne zjada się bez dodatków.

Fot.: 1 & 2 Lam Thuy Vo; 3 Preetamrai/Flickr; 4 monkeyjunkie/flikr