Sorbet z awokado

Artykuł opublikowany 8 lutego 2008
Artykuł opublikowany 8 lutego 2008

Z przykrością stwierdzam, że ten artykuł nie został jeszcze poddany edycji i nie jest jeszcze opublikowany w żadnej grupie.

Europa to ziemia "Nouvelle Cuisine". To właśnie tu kolejne pokolenia kucharzy wciąż dążą do nowości aby dogodzić podniebieniom smakoszy, eksportując tym samym wypiekaną w piecach awangardę. Trzeba jednak pamiętać, że większość składników używanych w naszych kuchniach nie pochodzi z naszego kontynentu. Właściwie to jest tak, że nasze kulinarne nawyki i sztandarowe potrawy nie powstałyby gdybyśmy nie korzystali ze składników, pochodzących z obcej ziemi.

Czy Pizza Neapolitańska albo Andaluzyjskie Gazpacho mogłyby istnieć bez pomidorów? Czy bez ziemniaków powstałby słynny Irish Stew (irlandzka potrawka duszona) albo francuskie Haché Parmentier? Ile pieniędzy straciliby Belgowie gdyby nie mogli sprzedawać swoich czekoladowych trufli i pralinek? Czy bary byłyby wciąż takie same bez orzeszków ziemnych serwowanych do piwa? Co zrobiliby młodzi ludzie bez popularnego na imprezach Guacamole z awokado?

Wielu z nas nie potrafi sobie tego wyobrazić, trzeba więc przyznać, że te pięć wyżej wymienionych składników pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Importując przed wiekami wszystkie te produkty importowaliśmy je wraz z nazwami, pochodzącymi z języka nahuátl, czyli dialektu Indian meksykańskich. Końcówka "-atl" przekształciła się w europejską "-ate", "-at", "-ata", albo "-ato", "-ado". Jako ciekawostkę można przytoczyć przykład awokado, którego nazwa również pochodzi z języka nahuátl i oznacza "jądra", podobno z powodu kształtu owoców zwisających z drzew.

Dzisiaj europejscy kucharze odwrócili się od amerykańskiego kontynentu, skupiając się na innych kulturach gastronomicznych aby na nowo odkryć restauracyjną awangardę. Jak stwierdził jeden z hiszpańskich szefów kuchni, Ferrán Adriá: "Przyszłość kuchni europejskiej leży w Azji".

Kto wie, może nasze dzieci będą jadły Chop Suey z bigosu i boczku!

ONA: Skończył się sorbet z awokado!

ON: Cóż, ekhem, to chyba nie pora...

Rys.: María Luque

Sorbet z awokado: łatwy i wyborny deser w 10 minut

Przygotuj 700 g awokado, 5 cl soku z cytryny, 30 cl wody i 200g cukru pudru.

Rozetnij owoce awokado na pół, wyjmij z nich pestki i obierz ze skóry. Potnij na małe kawałki i rozgnieć aż do powstania masy puree, powinna ona ważyć ok. 350 g.

Żeby masa nie ściemniała trzeba jak najszybciej dolać do niej sok z cytryny.

Zagotuj wodę z cukrem aż do powstania syropu i zostaw do wystudzenia.

Dodaj puree z awokado do syropu, wymieszaj, wsadź do zamrażarki. I gotowe!