Uwielbiamy babki!

Artykuł opublikowany 4 kwietnia 2008
Artykuł opublikowany 4 kwietnia 2008

Z przykrością stwierdzam, że ten artykuł nie został jeszcze poddany edycji i nie jest jeszcze opublikowany w żadnej grupie.

Niektórzy mają swoje magdalenki, inni wolą babki. Zapach i smak "przenikający", "trwały" i "prawdziwy", jak to opisywał Marcel Proust. Lekko nasycony alkoholem i obficie nasączony sokiem z sałatki owocowej, ten deser jest klejnotem gastronomii francuskiej. Tak bardzo francuski, powiedzieliby niektórzy, że jego imieniem nazwano jeden z czterech rzymskich obozów otaczający galijskie miasteczko w komiksie "Asterix"! I nawet jeśli historia przyznaje główną rolę w jego stworzeniu paryskiemu cukiernikowi Nicolasowi Storher (miał skropić deser rumem po raz pierwszy w 1835r.), to pochodzenie tego deseru jest bardzo kontrowersyjne.

Według legendy to Stanisław, książę polski i teść Ludwika XV wypędzony do Francji, miał swój udział w tym oryginalnym odkryciu. Stwierdzając, że jego alzacki "kougelhopf" jest zbyt suchy, król polski poprosił francuskiego cukiernika o skropienie deseru winem Malaga. Przepis przypadł mu do gustu i nadał mu nazwę bohatera swojej ulubionej literatury: Ali Baba. Wersji ten stanowczo zaprzeczają Polacy, przywołując na dowód etymologię. U nich "baba" oznacza "starszą panią" i już w XVI wieku istniało u nas ciasto o kształcie cylindrycznym robione z wyrastającej w piecu masy z suchymi owocami aromatyzowanymi szafranem.

Nie można także zapomnieć Włochów, którzy z kolei "wydobywają" Neapolitańczyka, wersję "limoncello", z bardzo słodkim likierem cytrynowym. Żarty na bok! Z tak prostymi składnikami jak mąka, masło, cukier, jajka, woda, mleko i owoce... nawet Anglicy mogliby mieć swoją wersję! I jeśli cała Europa domaga się uznania autorstwa babki, to po prostu dlatego, że wszyscy szalejemy na jej punkcie. Więc próbujcie! Zdajcie sobie jednak sprawę, szczególnie przed nastaniem lata, że zawiera ona 250 kalorii w 100 gramach!

"Kochanie, brakuje mi ostatniego składnika na babkę rumową, nie wiesz, gdzie zniknął rum? Rys.: Enzo

Przepis na babę rumową

Składniki:

120 g mąki

50 g masła

150g cukru

1 paczka drożdży

3 łyżki mleka

3 jajka

10 ml rumu

25 ml soku z owoców

Przygotowanie:

- Rozgrzać piekarnik do 180 C.

- Utrzeć żółtka i cukier aż do otrzymania jednolitej masy. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło i drożdże.

- Ubić białka i dodać je do wcześniej przygotowanej masy.

- Wlać ciasto do formy w kształcenie korony i piec 25 minut.

- Wyjąć ciasto z formy i skropić sokiem z owoców.

- Podawać babkę z sałatką z owoców lub z odrobiną bitej śmietany.