kultura

FOOD inc. - czy naprawdę wiesz, co jesz?

Artykuł opublikowany 11 lutego 2009
Artykuł opublikowany 11 lutego 2009
Dokument „Food.Inc.” jest pokazywany na tegorocznym Berlinale w ramach sekcji „Kulinarne Kino” . Reżyser Robert Kenner odkrywa w swoim filmie tajemnice stojące za masową produkcją żywności. Twierdzi, że producenci umyślnie ukrywają przed konsumentami najważniejsze informacje dotyczące pochodzenia, składników i procesów produkcji.
By dowiedzieć się prawdy, Kenner odwiedza pierwsze ogniwo w tym łańcuchu – hodowle zwierząt i gospodarstwa rolnicze.

Kenner twierdzi, że produkcja żywności w USA jest kontrolowana przez niewielką garstkę potężnych korporacji. Pod pretekstem maksymalizowania efektywności i wzrostu ekonomicznego, poświęcają oni zdrowie konsumentów, standardy higieny i warunki, w jakich pracują ludzie i hodowane są zwierzęta.

Jak mogliśmy się spodziewać, odkrycia są obrzydliwe. Przemysłowe kurczaki są zamykane w klatkach i tuczone przez 50 dni, żeby ich piersi stały się większe niż zwykłych kurczaków hodowanych na wsi. Kukurydza jest największym produktem rolniczym wytwarzanym w USA. Jest mocno subsydiowana przez rząd i sprzedawana taniej, niż wynoszą koszty jej produkcji. Większość amerykańskich krów jest karmiona kukurydzą zamiast trawą, żeby szybciej przybierały na wadze. Jednak krowy naturalnie nie trawią kukurydzy, przez co w ich ciele rozwijają się śmiertelne baterie e.coli, odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. By zabić te bakterie, mięso traktowane jest amonem, który nadaje mu szarawy kolor.

Wielu Amerykanów myśli, że nie może walczyć z cenami fast foodów gotując w domu, ponieważ hamburger jest tańszy niż kawałek brokułu. Ten dokument chce podkreślić rolę konsumentów, którzy mogą aktywnie promować podtrzymywanie produkcji przez kupowanie odpowiedniego jedzenia trzy razy dziennie. Mimo tego, trudno jest dokonać takiego wyboru, jeżeli podstawowe wiadomości o produkcie są ukrywane przed konsumentami za przyzwoleniem amerykańskich agencji rządowych.

Teza, że europejski sposób produkcji żywności nie różni się wiele od amerykańskiego, została postawiona podczas dyskusji po pokazie filmu. Reżyser Robert Kenner i inni przedstawiciele ruchu slow food culture (Eric Schlosser “Fast Food Nation” i Michael Pollan “The Omnivore’s Dilemma”) podkreślali, że ważna jest lepsza kontrola nad jakością żywności. Carlo Petrini, reprezentujący slow food chce zorganizować kampanię, skierowaną do kandydatów na europarlamentarzystów.

„Kulinarne Kino” jest jedną z sekcji tegorocznego Berlinale. Pokazuje filmy, które przedstawiają tematy jedzenia z różnych punktów widzenia, a zaproszeni szefowie kuchni serwują po każdym pokazie specjalne menu. http://www.berlinale.de/en/das_festival/festival-sektionen/eat_drink_see_movies/index.html