Lifestyle

Łakomstwo w sieci

Artykuł opublikowany 7 listopada 2008
Artykuł opublikowany 7 listopada 2008
We wszystkich europejskich kuchniach słychać to samo pytanie: „Co dziś jemy?". Odpowiedź jest w Internecie. Oto przegląd najpopularniejszych stron.

Jamie Oliver przedstawia również swoje przepisy w internecieSzybki surf po europejskich stronach i po kilku kliknięciach odkrywamy całkiem sporo dobrze przygotowanych stron. Amatorzy "gelly" i innych "stews", znajda bez wątpienia swoje szczęście na brytyjskiej stronie kulinarnej BBC, na której jest nawet niezwykła propozycja przepisu na Tarte Tatin, do której zamrożone ciasto jest kruszone za pomocą tarki do sera! W Anglii, wszystko jest dozwolone... Nawet strona internetowa poświęcona nowej kuchni brytyjskiej! Specjalną uwagę warto zwrócić na stronę Jamiego Oliviera, bardzo medialnego angielskiego kucharza, będącym francuskim odpowiednikiem Cyrila Lignaca.

Z Maritimo do Gustos

gusto.ro - kuchnia świata w rumuńskim internecieW dziedzinie kulinarnej Web 2.0 nie zna granic: dla rumuńskich kucharskich dyletantów przeznaczone jest strona Gustos, "uzbrojona" w 14 000 przepisów i licząca 300 000 odwiedzających oraz 1, 5 miliona odsłon miesięcznie, która proponuje jednocześnie stronę specjalnie na Halloween; przepis na naleśniki Suzette i imponującą listę "sarmali" - małych roladek z kwaśnej kapusty z dodatkiem polenty. Wszystko w zasięgu reki dzięki łatwej wyszukiwarce "gustos mixer" oraz licznym zdjęciom i komentarzom.

Marmiton - śmietanka francuskiej gastronomii w sieciTa strona jest w połowie drogi pomiędzy kuchnią od A do Z i Marmiton, dwoma bardzo popularnymi stronami. Ta ostatnia jest nawet na szczycie frankofońskich stron kulinarnych z 250 000 odwiedzających dziennie i 60 milionami odsłon miesięcznie! Jednak jakie są atuty Marliton? Jej "angielska wersja" oczywiście pozwalająca eksportować gastronomię francuską na cały świat. Ale także rubryka "Pomocy", z zakładkami " Zostało mi tego dużo", lub "Jestem początkujący" czy jeszcze "Szybko, nadchodzą".

Przepisy bloggerów

Te strony pojawiają się się jako pierwsze w wynikach wyszukiwania, ale nie są one jedynymi oferującymi sprawdzone lub nie przepisy. Coraz więcej blogów jest poświęconych kuchni z całego świata i to na dodatek we wszystkich językach. Portal blog-appetit.com i jego kuzyn blog-appetite.com, czy Gustos i jego wspólnota internautów, która proponuje blog zasilany przez wszystkie blogi odwiedzających. Oto zatem kilka punktów wyjścia, jak wykorzystać europejską blogosferę kulinarną.

Zatem, następnym razem, jak wasze dzieci zapytają „ co jemy dziś wieczorem?" możecie im zaproponować małą wizytę na stronie Małych Kucharzy, "Europa na talerzu", sponsorowaną przez Komisję Europejska. Znajdziecie na niej europejskie przepisy we wszystkich językach Unii. Żeby zachować nasze dziedzictwo kulinarne i dobre zdrowie, nie zapominając przy tym o nowoczesności.