Lifestyle

Lody narodziły się w Chinach

Artykuł opublikowany 29 sierpnia 2008
Artykuł opublikowany 29 sierpnia 2008
Wynaleźli je Chińczycy, jak wiele innych rzeczy. To właśnie w Chinach lody rozpoczęły swoję pasjonująca podróż z Dalekiego Wschodu do Europy, z wysokich gór do zamrażalnika.

(Roboppy/flickr)Prym w produkcji lodowych przysmaków wiodą Włosi, ale tak naprawdę to w Chinach odkryto, że śnieg może służyć do czegoś więcej niż przechowywania pożywienia. Dokładniej rzecz biorąc - z kulki śniegu z sokiem z cytryny powstał pierwszy sorbet. Lód na początku był zwykłym owocem z odrobiną lodu i tak lubili je jeść Aleksander Wielki i Neron, co było wielką niespodzianką dla prestiżowych kucharzy. Odpowiedzialnym za rozpoczęcie podróży lodów po Europie był Marco Polo, który przywiózł je do Europy, stąd też lody na patyku, w Hiszpanii nazywają się: "polos". Przez długi czas jedynie królowie i uprzywilejowani mogli je konsumować. To oni sprawili, że lody powędrowały do Francji, Włoch i Anglii. W każdym państwie przepisy zmieniały się, dostosowywano je do wymogów narodowego podniebienia. Francuzi wprowadzili jajko, na dworze angielskim zaczęto eksperymentować z mlekiem (chociaż doświadczenia przeprowadzano rękami francuskiego kucharza). Natomiast Włosi uczynili je popularnymi. Amerykanie przybyli późno, choć trafiliw samo sedno. W 1846 roku, Nancy Johnson stworzyła pierwszą maszynę do lodów. To był początek lodów na produkowanych skalę przemysłową.

Wanilia i czekolada wciąż są przodującymi smakami lata, ale czy ktoś oparłby się spróbowaniu sorbetu o smaku kaktusa. Lodowe smakołyki ewoluują!

Lody ze spalonym karmelem

Składniki:

1 miseczka karmelu (cukier można przypalić bardziej lub mniej, wg gustu)

1/2 l mleka

200 cl bitej śmietany

2 łyżki stołowe rumu

1 tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady (może być mleczna, jeśli ktoś woli słodsze)

cukier puder

trochę kakao w proszku

posiekane orzechy włoskie lub orzechy laskowe

Sposób przyrządzenia:

1.Rozpuść cukier w garnku, zostaw na ogniu, żeby się trochę przyprażył a nawet trochę przypalił, potem zostaw do wystygnięcia i dodaj mleko zanim masa się całkiem utwardzi. Nie przestawaj mieszać.

2. Rozpuść czekoladę w naczyniu zanurzonym w innym naczyniu z wodą i dodaj do mieszanki karmel i mleko. Dodaj rum, kakao, cukier puder do smaku (aż zniknie posmak spalenizny), bitą śmietaną i wymieszaj wszystko.

3. Zostaw w lodówce na 30 minut, dodaj orzechy. Jeśli nie masz chłodziarki, włóż mieszankę z orzechami do zamrażalnika na godzinę i wyjmując, ubijaj widelcem. Potem włóż ponownie do zamrażalnika i powtarzaj operację co godzinę, trzy razy.

4. Podawaj w formie kulek, udekorowane bitą śmietaną, ziarnkami kawy lub wiórkami czekolady

5. Wszystko gotowe, smacznego!