Lifestyle

Mniam, mniam: wegetariańska Turcja

Artykuł opublikowany 24 listopada 2015
Artykuł opublikowany 24 listopada 2015

Podczas mojego erasmusowego pobytu w Stambule pokochałam kuchnię turecką. Turcja ma opinię państwa uwielbiającego mięso – to prawda! Jednak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że Turcja to również wspaniałe miejsce dla wegeterian. Bycie wegetarianką w Stambule pozwoliło mi odkryć pewne imponujące tureckie dania bezmięsne.

Bez względu na to, co mówi większość miejscowych, Turcja jest wspaniałym krajem dla wegetarian. Wiele „fast foodów” sprzedawanych na ulicznych stoiskach to jedzenie wegetariańskie albo nawet wegańskie. Wystarczy pomyśleć o takich daniach jak mısır (grillowana kukurydza), kestane (prażone nerkowce), simit (okrągły chleb z sezamem), pilav (ryż, często podawany z ciecierzycą), tulumba (ciasto smażone w głębokim tłuszczu i nasączone syropem, podobne do churros), popcorn. Oprócz tego jest również szeroki wybór owoców i soków. 

Mimo że döner kebab jest sprzedawany dosłownie na rogu każdej ulicy, kuchnia turecka oferuje o wiele więcej niż tylko tę mięsną kanapkę. W samym Stambule jest więcej niż 85 restauracji przyjaznych wegetarianom, a 32 z nich serwuje dania ściśle wegańskie lub wegeteriańskie (zajrzyj na stronę HappyCow.net, żeby dowiedzieć się więcej).

Naucz się odpowiednich wyrażeń

Ale mimo że w Turcji jest mnóstwo dań bezmięsnych, idea wegetarianizmu nie zawsze jest w pełni rozumiana. W Stambule i innych turystycznych miastach ludzie prawdopodobnie będą rozumieli, czym jest wegetarianizm – nawet jeżeli nadal nie będą pojmowali, dlaczego ktoś miałby zdecydować się na taki sposób odżywania się. 

Podczas zwiedzania miejsc poza stolicą rozsądnym krokiem byłoby wcześniejsze zorientowanie się, co możesz zjeść, a czego nie. Jeżeli menu jest w języku angielskim, restauracja chce najprawdopodobniej trafić do klientów z różnych zakątków świata i będzie oferowała przynajmniej jedną wegetariańską opcję. Jeżeli menu jest tylko w języku tureckim, może być trudniej zobaczyć, co jest dostępne. 

Zazwyczaj można po prostu zapytać kelnera, jakie dania w karcie są wegeteriańskie. Dla mnie okazało się to odpowiednim rozwiązaniem. Ale co jeżeli trafisz na miejsce, w którym żaden z pracowników nie zna ani słowa w języku angielskim? Nawet w Stambule zdarza się to o wiele częściej niż mógłbyś pomyśleć. Dlatego warto nauczyć się paru niezbędnych dla wegetarian zdań: 

Bu yemeğin içinde et var mı? - Czy w tym daniu jest mięso? 

Etsiz? - Bez mięsa?

Etsiz yemek var mı? - Macie państwo dania bezmięsne?

Ben vejetaryenim. - Jestem wegetarianinem.

Najlepsi przyjaciele tureckich wegetarian 

W każdej restauracji czy büfe jestem w stanie znaleźć opcje przyjazne wegetarianom. Kuchnia turecka oferuje mnóstwo dań bezmięsnych. Talerz ryżu z warzywami zawsze jest bezpiecznym (i również zdrowym!) wyborem. Oprócz tego są również inne dania, które są jednymi z moich ulubionych: 

Çig köfte

Çig köfte możemy znaleźć w prawie każdym ulicznym bistro. Çig oznacza „surowy”, zaś köfte to „pulpet” i rzeczywiście, w tradycyjnej wersji danie to przygotowuje się z surowego mięsa. W tym przypadku wołowinę lub baraninę zastąpiły wegetariańskie składniki (głównym z nich jest zazwyczaj kasza bulgur). Jest zdrowo, pikantnie i super tanio. 

Menemen

Menemen jest tradycyjnym tureckim daniem, które zawiera jajka, cebulę, pomidory, zielone papryki, przyprawy korzenne i, jeżeli niewegański dodatek nie jest dla ciebie problemem, ser. Menemen zazwyczaj jest podawany na śniadanie z dodatkiem chleba, który można zamoczyć w potrawie.

Börek

Börek to ciastko z nadzieniem, które najczęściej zjada się na śniadanie, lunch lub jako zimną przekąskę w trakcie podróży. Najczęściej ciastko nadziewa się ziemniakami, serem i szpinakiem.

Dolma

Dolma to nadziewane warzywo, najczęściej liście winorośli z ryżem, ale może zawierać także pomidory, paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana i czosnek. Nadzienie może czasami składać się z mięsa, więc musisz zwrócić na to uwagę (dolma podawana na zimno jest zazwyczaj bezmięsna, z kolei gorąca jest powszechnie nadziewana mięsem mielonym).

Çorba

Çorba, lub dokładniej mercimek çorbası (zupa z soczewicy), zajmuje specjalne miejsce w moim sercu – i równie specjalne miejsce w kuchni tureckiej. Miska çorby jest często starterem. Zupa z soczewicy może zawierać marchewki, ziemniaki, pietruszki, pomidory i cebulę i zawsze podawana jest z cytryną. 

Bezpieczna opcja na rano: tureckie śniadanie!

Jednak moją ulubioną turecką potrawą zawsze będzie śniadanie. Tureckie śniadanie jest obfitym daniem, którym należy cieszyć się przez kilka godzin. W międzyczasie można sobie wielokrotnie dolać herbaty. Śniadanie podawane jest przez cały dzień do piątej po południu. Zazwyczaj zamawiam jedną porcję dla dwóch osób, jako że jedna porcja to aż nadto. Stos chleba to podstawa, podobnie jak ser (dużo odmian do wyboru), ogórki, pomidory, oliwki, masło i dżem. W bardziej wyszukanej restauracji można spróbować takich dodatków jak kaymak (gęsta śmietana) z miodem, acuka (pikantny dip z pomidorów), gotowane jajka. Czasami śniadania serwowane są z paroma dodatkami mięsnymi, na przykład z kiełbaskami. Można je bez problemu odsunąć, ale najlepiej poproś o wszystko - „etsiz”. 

Afiyet olsun! (Smacznego!)

---

Ten artykuł został opublikowany przez naszą ekipę lokalną cafébabel Istanbul! Sprawdź inne ich artykuły.