Lifestyle

Popara - zjadanie resztek w Bośni i Hercegowinie

Artykuł opublikowany 26 września 2012
Artykuł opublikowany 26 września 2012
W znakomitej restauracji „Mala Kuhinja” („Mała Kuchnia”), w Sarajewie, zamówiłem duży stek wołowy z grillowanymi pomidorami i papryką. Zapłaciłem za to danie około 10-12 euro. To miejsce słynie z obfitych porcji, dlatego nie miałem innego wyjścia, jak tylko zabrać resztki posiłku ze sobą, co nikogo nie szokuje w kraju takim jak mój.

Dlaczego zamawiamy dania, których nie jesteśmy w stanie zjeść? Czy to dlatego, że mamy wybujałą ambicję w stosunku do naszych możliwości, czy po prostu uwielbiamy oglądać taką ilość jedzenia na stole? Krajowa Rada Ochrony Zasobów Naturalnych zorganizowała badania, które pokazały, że 40% Amerykanów wyrzuca jedzenie – to tak jakby wyrzucać 165 miliardów dolarów przez okno. Zjadanie resztek pozwala oszczędzać pieniądze, czas i energię. Ludzie są przewrażliwieni na punkcie tego, co jedzą. Za obrzydliwe, uważają przygotowanie dania z resztek i świeżych produktów, a nawet zjedzenie odgrzewanego posiłku. Kiedy byłem młodszy i oglądałem popularny serial telewizyjny – „Rodzina Soprano”, zauważyłem, że wśród Włochów, jedzenie resztek jest bardzo popularne. Gospodynie miały w zwyczaju gotować kilka porcji lasagne, makaronu, cannoli, tiramisu, zamrażać je i podawać dwa tygodnie później. To było świetne!

Bośniaccy studenci, tacy jak ja, uwielbiają resztki kurczaka, makaronu, pizzy i różnych rodzajów gulaszu. Niektórzy uważają to za bardzo dziwne i automatycznie stwierdzają, że resztki to „śmieci”. Wychowałem się w Bośni i Hercegowinie i uczono mnie, że nigdy nie należy wyrzucać jedzenia. Mieszkańcy mojego kraju przeżyli wojnę, a wielu z nich zmarło z głodu lub niedożywienia. Gotuj raz, podawaj dwa razy. Z dwudniowego chleba przygotowuję tradycyjne miejscowe danie o nazwie popara. A jeśli jem kurczaka na lunch, to na drugi dzień przyrządzam makaron z kurczakiem w sosie beszamelowym.

Przepis na poparę:

Składniki: jedno- lub dwudniowy chleb, mleko/woda, masło i kwaśna śmietana

Przygotowanie:

• Zagotuj mleko/wodę

• Dodaj sól i masło

• Pokrój chleb w kostkę i wrzuć do gotującego się mleka/wody

• Gotuj przez kilka minut, aż chleb zmięknie, ale uważaj żeby się nie przypalił

• Polej poparę kwaśną śmietaną

Smacznego!

Fot.: (cc) dzięki uprzejmości Adina/nazarblue.co.uk