Lifestyle

Raki: narodowy napój Turków?

Artykuł opublikowany 27 maja 2013
Artykuł opublikowany 27 maja 2013
Premier Turcji wypowiedział walkę napojom alkoholowym. Rząd stara się zniechęcić obywateli do spożywania napojów wyskokowych i podnosi podatki na alkohol. Co wobec tego będzie z raki – przepyszną wódką o zapachu anyżu – i co pomyślą sobie ci, którzy uważają ją za prawdziwy napój narodowy?

''Dziś wieczorem nie podajemy alkoholu po 21.00'' – mówi mi kelner w eleganckiej restauracji w centrum Stambułu, niedaleko wieży Galata. Nie kryję rozczarowania. Zastanawiam się, co też się mogło stać. Jeszcze dwa lata temu jadłem tu jagnięcinę z rusztu i roladki z bakłażanów, z nieodłączną szklaneczką raki w dłoni, a dziś muszę popijać sok z granatu. To chyba ten słynny ''efekt Erdogana''.

“Efekt Erdogana”

Przeczytaj również: ''Stambuł: odpoczynek w ogródku piwnym to przestępstwo” na Cafebabel.com

Konserwatywny premier Turcji już od dawna prowadzi ostrą walkę z konsumpcją alkoholu. Problem ten, w obliczu postępującej ''islamizacji”, staje się przedmiotem sporu między zlaicyzowaną częścią społeczeństwa a zwolennikami religijnej tradycji. W jednym ze swoich niedawnych wystąpień publicznych, Erdogan oświadczył, że narodowym napojem Turków nie jest ani piwo, ani tym bardziej raki, ale aryan – jogurt zmieszany z wodą – który, jak mawiał dziadek premiera, jest symbolem zdrowego społeczeństwa.

Podczas gdy rząd zachęca do spożywania napojów bezalkoholowych i podnosi podatki na alkohol (Turcja jest jednym z krajów, w których są one najwyższe na świecie), tureckie stowarzyszenie producentów tradycyjnych gatunków alkoholi zwróciło się do Unii Europejskiej o przyznanie raki statusu napoju narodowego. Zaskakujące?

Tak czy inaczej, zanim Turcy dojdą do porozumienia w tej sprawie, polecam spróbować raki, rozcieńczonej wodą lub podanej ze szklanką soku z buraków, jako aperitif lub w trakcie posiłku. Spieszcie się, nim będzie za późno!

Tak, jak sambuka

Raki to wódka uzyskiwana z pszenicy, kukurydzy, ziemniaków, daktyli, śliwek, a najczęściej z winogron, aromatyzowana anyżem i miętą. Zawartość alkoholu, to co najmniej 40%. Raki pije się najczęściej rozcieńczone wodą, z dodatkiem kostek lodu. Inne odmiany tego samego produktu, który przyjmuje różne nazwy w zależności od kraju, są popularne na Bałkanach, jak również w krajach Bliskiego Wschodu. Smakiem przypominają francuski pastis i włoską sambukę.

Zdjęcia: (cc) dwarf 0/flickr; wideo (cc) Federico Iarlori i Argemino Barro dla Cafebabel.com