Lifestyle

Sałatka cesarska, "rosyjska" dla przyjaciół

Artykuł opublikowany 1 września 2007
na stronie głównej
Artykuł opublikowany 1 września 2007

Czy znajdzie się ktoś kto nie próbował sałatki jarzynowej? W Hiszpanii trudno w to uwierzyć, ponieważ sałatka - przygotowywana według własnego gustu, więc docenia się każdy wariant - jest łatwa w przygotowaniu i w lecie jest jednym ze smaków charakteryzującym tą porę w barach i domowych kuchniach. Okazuje się, że jej pochodzenie jest... francuskie! Tak więc, wątek rosyjski, skąd pochodzi?

Potrawa arystokratyczna

Był sobie pewnego razu kucharz francuski, M.Olivier, który pracował dla cara rosyjskiego około 1864 roku. Był on tym, który wynalazł tak bogate danie, które przygotowywało się w mgnieniu oka. Oryginalny przepis, strzeżony pilnie przez kucharza, zawierał oprócz warzyw składniki takie jak kawior czy trufle. Nazwą sałatki był "Olivier", w hołdzie dla twórcy lub "Cesarska".

W tamtych czasach wielu arystokratów rosyjskich odwiedzało Paryż i w stolicy Francji prosili o możliwość spróbowania dań ze swojego kraju. Między innymi - sałatki Olivier lub Cesarskiej. Stała się ona modna w Paryżu w czasie Belle Epoque po czym przewędrowała do Hiszpanii, Anglii czy Włoch. Zwykły przepis hiszpański nie zawiera tych samych składników co przepis dla arystokratów rosyjskich, ale zawiera warzywa i tuńczyka, wszystko przyrządzone z majonezem. Najciekawsze jest to, że w Rosji istnieje właśnie ta najpopularniejsza wersja sałatki Oliviera, lecz nazywają ją sałatką amerykańską!

Polityka w jedzeniu

Kiedy Franco odbudował dyktaturę w Hiszpanii (1936-1976), represje były, jak wiadomo, okropne. Oprócz ograniczonej wolności i wielu zakazów, które nałożono, represje sięgnęły nawet jedzenia! W tym czasie, sałatka rosyjska była bardzo popularna w Hiszpanii, ale to czego żołnierze faszystowscy nie mogli znieść był przymiotnik "rosyjska"! Diabeł wcielony w zwykłej sałatce. Tak więc zmienili jej nazwę na sałatkę "narodową".

Pierwotny przepis się zagubił, ale wciąż opiera się na warzywach i majonezie. Można dodawać składniki wedle własnego uznania. Istnieje również wersja wegańska (dieta czysto roślinna), gdzie zamiast majonezu na bazie jajek, używa się veganesa (bez jajek i z mlekiem sojowym).

Proponujemy Wam następujący przepis:

Sałatka warzywna dla 4 osób:

Składniki: 4 duże ziemniaki, 2 marchewki, 3 jajka, 150 gramów gotowanego groszku, 200 gramów tuńczyka w oleju, pół litra majonezu, woda, sól

Dla ozdoby: sałata, jajko, oliwki, słodka papryka

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki w skórce, całe jajka i obrane marchewki, w rondelku z dość dużą ilością wody. Kiedy będą już zimne, obrać ziemniaki i jajka, odkładając jedno jajko do dekoracji.

2. Posiekać wszystko i umieścić w dużej salaterce. Przyprawić. Połączyć z rozdrobnionym tuńczykiem i gotowanym groszkiem.

3. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez i podawać w półmisku. Dla dekoracji, można umieścić paseczki papryki, oliwki, jajko i liście sałaty.