Lifestyle

Wigilia – uczta dla ducha i podniebienia

Artykuł opublikowany 16 grudnia 2008
Artykuł opublikowany 16 grudnia 2008
Święta Bożego Narodzenia to jeden z najbardziej wyczekiwanych momentów w całym roku. Dla mnie jest to czas pachnący cynamonem, pierniczkami, choinką. Przede wszystkim jest to czas rodzinnych spotkań, w czasie których na chwilę zapominamy o różniących nas sporach.
Zanim jednak w domu zagości sielska atmosfera, na choince zawisną ozdoby, a potrawy trafią na suto zastawiony stół, nastąpi okres wytężonych przygotowań.

Do bożonarodzeniowego ucztowania w Polsce przywiązuje się wielką wagę. Świadczy o tym choćby mnogość przygotowanych specjałów, których musi być co najmniej dwanaście i każdego trzeba spróbować, by mieć powodzenie w nadchodzącym roku. W Wigilię Bożego Narodzenia nie może zabraknąć bigosu, karpia, barszczu czerwonego z uszkami, kutii, pierogów z kapustą i grzybami, śledzi, grzybów w cieście, czy klusek z makiem. Co ciekawe wszystkie specjały są wegetariańskie, ponieważ czekamy na przyjście dzieciątka Jezus. Nastrój wyczekiwania obrazuje choćby sam stół. Nakrywając do niego, nie możemy zapomnieć o pozostawieniu jednego dodatkowego miejsca na wypadek pojawienia się niespodziewanego gościa. Kolejnym elementem ukazującym atmosferę wyczekiwania jest sianko na stole, które kładziemy pod opłatkiem – jako symbol narodzin Chrystusa w żłóbku. Przejdźmy jednak do przygotowań kulinarnych, czyli to, co łakomczuchy lubią najbardziej.

Potrawy z kapusty

(zdj.: misiek_beauchamp / flickr)Wigilijnym niezbędnikiem w kuchni jest bigos oraz pierogi. Bigos jest potrawą zrobioną z kiszonej kapusty, którą uprzednio gotuje się przez kilka dni. Dodajemy do niego śliwki, grzyby, oraz mięso. Ma gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, który w ogóle nie koresponduje z jego walorami smakowymi. Sam smak jest kwaśno-słodki, w zależności od tego, co zdecydowaliśmy się dodać.

Bez kapusty nie można się również obejść robiąc pierogi. Najpierw musimy przygotować ciasto, które następnie rozwałkowujemy do grubości ok. 4-5 milimetrów. Następnie wycinamy szklanką koło. Bierzemy łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Do jego produkcji potrzebujemy kiszonej kapusty, którą następnie obgotowujemy razem z suszonymi grzybami. Tak przygotowaną masę wkładamy do maszynki, która to zmieli ją na farsz. Doprawiamy go solą oraz pieprzem. Od tego momentu możemy już zlepiać pierogi, które w zależności od regionu będą miały inny sposób łączenia. Tak przygotowane wrzucamy do osolonej wody i gotujemy, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi możemy odgrzewać na patelni przez kilka dni, bowiem smażone smakują najlepiej.

Ryby

Jak już wspominałam potrawy wigilijne są wegetariańskie, dlatego bardzo popularnym elementem wieczerzy są ryby. Najbardziej typową jest karp, którego jak pokazują statystyki

gości on w Wigilię w aż 74% polskich domów. Powstał nawet przesąd, że jeżeli włożymy łuskę karpia do portfela, to nie będzie nam brakowało pieniędzy w nadchodzącym roku. Przepisów na przygotowanie karpia jest wiele: karp po żydowsku, w galarecie, zasmażany z bułką tartą. Oprócz niego na wigilijnym stole zagoszczą: śledzie, łosoś, szczupak, panga oraz wiele innych.

Zupy

(zdj.: kasia/ flickr)Dwiema najbardziej popularnymi zupami są barszcz czerwony z uszkami oraz zupa grzybowa. Barszcz przygotowuje się z buraków, które należy zetrzeć na tarce, a następnie zalać litrem zimnej wody i gotować do czasu aż buraki będą miękkie, dodając zakwas, sól, pieprz i sok z cytryny. Większy wyczyn stanowi przygotowanie uszek. Trzeba zagnieść ciasto, takie samo jak w przypadku pierogów. Następnie cienko je rozwałkować, powycinać kwadraty, nałożyć farsz (taki sam jak w wypadku pierogów). Kwadrat należy zagiąć po przekątnej, zlepić brzegi i uformować uszka. Całość wrzucić do osolonej wody i odczekać aż wypłyną. Podawać razem z czerwonym barszczem.

Świąteczne pyszności można by jeszcze bardzo długo opisywać. Lista jest naprawdę długa. Dla prawdziwych łasuchów piecze się wszelkiego rodzaju ciasta, głównie makowce, ciasto orzechowe czy pierniczki. Przygotowuje się również bardzo słodką kutię – potrawę z pszenicy, polanej miodem, wymieszanym z bakaliami oraz makiem. Można śmiało powiedzieć, że Wigilia jest czasem, w którym nie tylko raduje się nasza dusza, lecz także podniebienie.

Przepis na bigos:

Smacznego!